Xi’an Taibai Wushanju Art Hotel brings together art and life in an oriental style

0

Designed by IAPA in 2020, Xi’an Taibai Wushanju Art Hotel offers guests a peaceful living space on Taibai Mountain near Xi’an Ancient City.

The symbolic structure stretches 73 meters east to west and 120 meters north to south on the historical river, and evokes the design ideas of the Lifang urban planning system of China’s Tang and Song dynasties. Each building in the design was developed by reinterpreting these ideas. With a land area of ​​approximately 10,000 m² and a total construction area of ​​14,500 m², the complex consists of a 6,300 m² boutique hotel, a 4,500 m² living room and a 2,000 m² art exhibition hall.

Inspired by the Chinese proverb “reach the moon and advance as if there were no mountain,” Wushanju Art Hotel is a building brought to life with architectural ideals. At the same time, the emotional integration of aesthetics, poetry, humanities and philosophy creates a peaceful living space at the foot of Taibai Mountain, balancing art and life in oriental style.

The design aims to strike a proportional balance between less and more, light and heavy, and black and white. “Wushanju” reflects the naturalness of the Taibai Mountains, while expressing the concise, natural, simple and minimalist aspects of Eastern art.

The design was created using traditional “longitudinal, square, street, city” techniques according to China’s urban layout. These techniques ensured the connection of the 57 hotel rooms, book bar, tea room, art center and swimming pool parts of the building with the inner courtyard.

The relationships between the vertical and horizontal parts of the building are defined by a chessboard-like grid system that reflects the continuity of the traditional urban planning idea in a modern language; The design tells a story about the building’s interaction with people, natural elements, light and shadow.

The design envisages a circular taibai courtyard connecting the building, corridor and courtyard, functioning as the main body. The open space in the inner courtyard offers users a perfect place to enjoy the mountain view and tranquility from afar. At the same time, the choice of colours, textures, patterns and materials gives the building a unique charm and a strong sense of modernity and innovation.

The harmony created by the light and shadows falling into the building from the windows and the sunlight and shadows filtered by the trees on the walls continues and increases both inside and outside the building the depth of space. All these design elements transform the building into a peaceful space in accordance with Zen philosophy.

project info

architectural design: IAPA PTY
location: Xian, China
Year: 2020
Total construction area: 14,500 sqm
photography: Tan Xiao – Studio Ten

Share.

About Author

Comments are closed.