New projects show new kitchen design and house extensions

0


Amazing additions: home extensions for extended living spaces

From bold additions to humble refreshments, home expansion is a popular and much-needed staple when it comes to residential architecture; here we explore some of the newest examples of the genre, from London to San Francisco

Apartment expansions are a resourceful and flexible way to expand a home of one’s own, and with the housing stock from that period prevalent in many cities, they are also the bread and butter of many architects. They can be flashy or humble, tall or pretty, but they are always aimed at improving the living space of their residents. These seductive recent projects show new ways to expand a traditional home and bring new life and light into a house through a new kitchen and living area. Join us in discovering some of the best home extensions in the genre in London and beyond.

House extensions create contemporary living spaces

The extruded house by MCK Architecture

Photography: Willem Rethmeier

The modest front facade of the federation-style suburban home in Australia hides a dramatic rear extension by MCK Architecture. Called “extruded” because it converts the pitched roof profile of the original construction into a double-height, continuous shell, the project is a solid construction. This gives the new room a strong thermal mass, without direct sunlight in summer. One end is completely glazed, the other clad in wood, with access to the original house, while the floors and walls are left as raw concrete. An elegant kitchen occupies one wall, with an outside grill appearing as a continuation of the cabinets.

Curve Appeal by Nimtim Architects

Photography: Megan Taylor

Nimtim Architects redesigned a semi-detached house from the 1920s with what the architects call a “single joinery element”. The new kitchen is a collection of plywood vaults, niches and cabinets that create a unique new element in the home without the need for massive structural inventions. Inviting the viewer to peek around and explore the space, Nimtim layered the interior of the home with this meticulous assemblage, creating a warm, inviting kitchen where play and presentation are a priority.

West Square by Nick Leith-Smith

Photography: Julia Murphy

For the extension of a listed Georgian house in south London, architect Nick Leith-Smith relies on rich materials and strong colors. The client, the photographer Marcus Lyon, wanted the classic London extension, which extends the lower ground floor into the garden and creates a connection between inside and outside with glass. Leith-Smith, who has extensive experience of high quality store fixtures for brands like Manolo Blahnik, used bronze cladding and textured glass to ensure every detail was rich and precise. The new glazed living room is connected to the new kitchen in the basement, with an opening creating a seamless connection, while a glass and bronze staircase connects the old with the new.

A home for Forgeworks Sunday dinner

Photography: French & Tye

This north London project explores the open aesthetics of the modern kitchen extension, transforming the back of a Victorian patio into a series of tectonic spaces that mix materials and shapes. The anthracite-colored bricks, polished concrete, white-painted wood and new carpentry work combine on the ground floor to create a playful variety of views through and over the new room. Careful planting increases the feeling of intimacy.

Half-timbered house by Amos Goldreich Architecture

Photography: Ollie Hammick

As the name suggests, the Framework House makes the most of the structure required to extend a house into the garden. The asymmetrical project combines white storage bricks with an exposed, light pine wood frame, weaving storage space into the structure, maximizing the available space. The garden terrace is also paved with bricks, while a reading niche protrudes into the garden. The kitchen cabinets are a mixture of standard facades from Ikea and Holte Studio. A new green roof extends the perception of green spaces from the house.

Lankaster Gardens by Lumin Architects

Photography: Anna Stathaki

A humble proposal to add living space to this 1940s house in East Finchley, London has resulted in a quiet space under a new pitched roof extension. Lumin Architects has used a muted color palette, with a kitchen in shades of gray, navy and natural wood to compliment the cement floor. Large Crittall doors inside and out bring light into the original part of the house and connect the house to the garden.

Wraparound House by SAW and White Space

Photography: Paul Dyer

A Spanish revival home in San Francisco has been redesigned in the 21st century with the kind permission of architects Spiegel Aihara Workshop (SAW). Wraparound House, the contract for a family of five, involved upgrading an existing home, adding space for group activities and entertainment, and stabilizing and managing the land below that was contaminated and in need of remediation. The architects committed themselves and transformed this San Francisco home into a light-flooded, spacious six-bedroom home that combines the past and the present while reclaiming its location. The architects worked on the design both “vertically and horizontally,” it says. “Instead of simply building on the new floor, we saw the challenge in distributing the floor vertically across the site throughout the building. While many buildings have patios or balconies or the like, we set out to maintain full continuity of new flooring throughout the house to ensure that each roof is not so much the top of something, as it is the bottom of something – virgin land “says Dan Spiegel from SAW.

Franklin Road House by Jack McKinney Architects and Katie Lockhart Studio

Photography: David Straight

An Edwardian home in the Ponsonby neighborhood of Auckland, New Zealand has been given a 21st facelift with a thorough redesign and a touch of minimalism. The residence, a single family home on Franklin Road, was designed by Jack McKinney Architects and interior design specialist Katie Lockhart Studio, the relied on the principles of modernist architecture, particularly tropical modernism, for the warm but no-frills interior of the project and the sharp facade of the new building, minimalist outline. The house now has a contemporary, monolithic rear extension, which brightens up the architectural garden clad in light stone on the rear and yet refers abstractly to the historical architectural forms of the original house and the wider neighborhood. Large glass surfaces and openings connect the new space with the green outside world and the in-house swimming pool.

§


Share.

About Author

Comments are closed.