Mid-century modernist tropical house in South Jakarta

0

Tropical Home draws on mid-century modernism in South Jakarta

Dhsac Residence by Bitte Design Studio is a tropical home in South Jakarta with clear mid-century influences

This lavish tropical home in South Jakarta by Bitte Design Studio blends the classic elegance of mid-century modernism with the expansive openings and wide, long roofs of traditional architecture in its climate zone. Dhsac Residence, a new private home, consists of two elements that are at 90 degrees to each other; a brick box on the ground floor and a first floor screened by slats and slats, all under a flat gabled roof.

The home makes a virtue of material texture, from patterned bricks to the rhythm of slatted wood paneling, with large openings opening the ground floor to the garden while remaining sheltered from tropical rains by the oversail roof.

The entrance is a wide, high door beneath the overhanging first floor, with a double carport forming a cavernous alcove within the monolithic brick structure. This space is effectively the ‘front of the house’ and contains service areas, a powder room and a study, with a path leading across a linear pond into the main living area.

These rooms have higher ceilings and a lighter palette of materials. The open plan area includes the kitchen, dining area and living room, all of which can be opened up to a continuous patio overlooking the garden thanks to a large sliding glass door.

Also on this level is the master bedroom, a spacious suite with its own dressing area and terrace. Hidden behind sliding doors, the master bathroom is defined by its long stone vanity and another sliding door that opens to a private plunge pool in the lush courtyard.

The main staircase is open and sits under a large skylight. Below is a reflecting pool that creates rippling light that reflects off the white walls.

Upstairs is a landing above the double-height living room that accommodates a study area overlooking the garden. Two en-suite bedrooms and a large roof terrace are also on this level, with the glass-walled bedrooms concealed by a wall of vertical louvers.

Simple geometric patterns combine with the rich natural materiality. The ceilings are paneled with thin wooden battens, while two walls of the double-height seating area are lined with square bookshelves.

These modules are carried to the floor above to shade the balcony above. The cavities also help airflow, while the wide roof shields occupants from direct sunlight.

Furnishings are a mix of important classics, including Eames lounges, dining chairs by Marcel Breuer, lamps by Louis Poulsen, stools by Arne Jacobsen and a coffee table by Isamu Noguchi.

Lighting and accessories from Bitte’s own collections are also integrated into the design.

Bitte Design Studio was founded in 2012 by Chrisye Octaviani, Agatha Carolina and Seno Widyantoro. The studio has won numerous awards and specializes in hospitality design, often designing the furniture, interiors and architecture of a project.

The Dhsac residence is a savvy update on the materiality and richness of mid-century design, using light, screening and careful planting to create a surprisingly intimate set of spaces. §

Share.

About Author

Comments are closed.